Frank WolterinkEen echte investeerder, zo kun je mijn werkzaamheden het beste met één woord omschrijven.

Investeren is al jarenlang het vak dat ik met groot plezier uitoefen. Het is werken in een dynmische omgeving met grote veelzijdigheid en verantwoordelijkheid, daarom altijd boeiend. Veelzijdig omdat je altijd weer met nieuwe mensen, plannen en uitdagingen te maken krijgt. Ook omdat je te maken hebt met financiële, juridische en fiscale zaken en dit moet plaatsen in technologische ontwikkelingen, managementcapaciteit en marktpotentie. Verantwoordelijk omdat je werkt met geld van partijen die het aan jou toevertrouwen en omdat je continue geconfronteerd wordt met gevolgen van beslissingen die je met je team neemt.

Ons vak omschrijf ik wel eens als ervaringswetenschap: je merkt dat een jarenlange ervaring, multidisciplinaire kennis en een brede kijk zeer belangrijke elementen zijn voor een succesvolle participatiemaatschappij. Ik heb heel veel transacties mogen doen en ben daarna ook verantwoordelijk gebleven voor deze beslissingen. Je moet altijd kritisch op jezelf blijven, ook de omgeving verandert. Successen zijn meestal niet kopieerbaar, maar wel herkenbaar.

Mijn carriere ben ik begonnen als bankier bij ING Bank en daarna bij Van Lanschot Bankiers. Hierbij heb ik mij met name gericht op bedrijfsfinancieringen, variërend van onroerend goed financiering in het MKB tot projectfinanciering in de non-profit. Het meest enerverende was altijd die zelfstandige ondernemer die groeimogelijkheden ziet voor zijn/haar eigen bedrijf. Dit zijn altijd de meest uitdagende financieringsvraagstukken, maar bij echte groei is risicodragend vermogen en partnership nodig. Dat was voor mij ook de reden om over te stappen naar een van de grootste Nederlandse participatiemaatschappijen (NPM Capital). Met een grote portefeuille aan bedrijven onder mijn hoede heb ik daar werkelijk van alles gedaan, van start-up financiering tot succesvolle exit, van turn-around tot beursgang.

De afgelopen jaren heb ik voor een overheidgerelateerde investeerder gewerkt (PPM Oost); specifiek voor jonge, veelbelovende, technologische en innovatieve bedrijven. Hierbij heb ik geleerd – en mij ook gerealiseerd – dat het realiseren van impact een zeer belangrijke factor in het vak is, wat naar mijn overtuiging essentieel is voor een gezonde lange termijn visie. De private equity markt is mijn gebied, het vak kent weinig geheimen meer voor mij en ik heb goede contacten met vele collega-investeerders en adviseurs.

Investeren betekent ook veel heel tijd doorbrengen met de mensen om je heen, zowel met de directieteams van de bedrijven als met de fondsinvesteerders. In de complexe wereld waarin wij werken is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen, veel te leren van elkaar en vooral eerlijk en transparant te zijn. Zo werk ik zelf en zo werkt ook ons team. Dit team bestaat louter uit zeer ervaren mensen, ieder op zijn gebied en met andere vaardigheden. Dat maakt ons compleet en veelzijdig, houdt ons scherp en geeft vooral onze bedrijven -naast het kapitaal- een enorm stuk extra kennis, bagage en mogelijkheden.

Voor meer informatie over ons team, klik HIER.