De moeder van alle langlopende onderzoeken naar start-ups is de Firm Survey van de Kauffman Foundation. Uit een gigantische hoeveelheid data zijn verrassende conclusies te trekken over het falen of het succes van starters.

Drie onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten doken een tijd geleden de databerg van Kauffman in en veegden een paar opmerkelijke statistische gegevens bij elkaar. Wat is de relatie tussen de leeftijd van de oprichters en succes, of in hoeverre bepaalt hun geslacht het lot van hun startup. En: is de hoeveelheid startkapitaal richtingggevend voor het succes?

De wetenschappers vergeleken een massa startups over de periode van vijf jaar tot en met 2009. Ze turfden welke die vijf jaar hadden overleefd, en welke het niet hadden gehaald en ze waren zelf nogal verrast over de uitkomsten.

Patenten: geen invloed

De beschikking over patenten of andere intellectuele eigendommen bleek geen enkele invloed te hebben op het overleven of het staken van een startup.

Jonge oprichter: faalkans groter

Silicon Valley is dol op oprichters met jeugdpuistjes, maar volgens de onderzoeksgegevens is de kans dat startups van twintigers floppen groter dan bij wat oudere ondernemers.

De echt succesvolle oprichter: ervaring telt

De meest succesvolle ondernemers zijn 40+, hebben een HBO of universitaire studie genoten, zijn getrouwd, hebben twee of meer kinderen en hebben reeds ervaring met een of twee eerdere start-ups.

Mannen falen net zo hard als vrouwen

Geruststellend is de vaststelling dat er geen relatie lijkt te bestaan tussen het geslacht van de ondernemer en de overlevingskans van zijn of haar bedrijf. Oké: mannen lijken het een tikkie beter te doen, maar dat doen de onderzoekers af als statistisch irrelevant.

Geld helpt niet echt

Hetzelfde geldt voor startkapitaal: er is geen groot verschil in succes naarmate de funding ruimer is. Dat wil zeggen: de starters die loaded waren (met gemiddeld meer dan een ton in dollars) deden het maar iets beter dan de bootstrappende stumpers die het met 10K of minder moesten doen. Het gezegde ‘Teveel geld maakt vet’ gaat wellicht ook hier op….

Aziaten doen het beter

Een Amerikaans dingetje, de vraag welk ras het nu het beste doet. Zwart of blank? Mispoes: ondernemers met een aziatische herkomst verslaan hun broeders met glans als het gaat om de overlevingskans van hun startups. Puntje van orde: de grote massa van ondernemers in de VS is nog steeds wit.

De editors van Inc.com hebben een fraaie infographic gemaakt van de succes- en faalfactoren van startups:

the-new-startup-math-inc.-magazine-infographic_28994

Meer inzichten

Enkele inzichten over start-ups van onze voorman Patrick Driessen: