Investeerders uit Silicon Valley verschuiven hun aandacht naar food. Food is een grote markt met grote problemen, in termen van de impact op onze omgeving, onze gezondheid en dierenwelzijn. Dat maakt de foodsector een ideale voedingsbodem voor het inzetten van grote veranderingen, een transformatie. En dat is nou precies waar investeerders uit Silicon Valley in zijn geïnteresseerd.

In 2008 werd er in ‘The Valley’ nog maar 50 miljoen dollar geïnvesteerd in foodprojecten. In 2012 was dit al opgelopen naar 350 miljoen dollar. Zelfs Bill Gates is zich ermee gaan bemoeien. Hij schrijft er niet alleen over, maar investeert er ook in via een bekende investeringsmaatschappij: Koshla Ventures.

‘Echte innovaties komen niet van de multinationals, maar van innovatieve start-ups!’

Er zijn verschillende redenen waarom Silicon Valley in food investeert. Voor sommige investeerders past het in een portfolio dat is gericht op duurzaamheid. Anderen investeren omdat het past bij een focus op gezondheid – ook een zeer actueel onderwerp. Weer anderen willen concrete invulling geven aan de problemen die zich voordoen in ons systeem. Verschillende beweegredenen die echter één ding gemeen hebben: de overtuiging dat de echte innovaties niet komen van multinationals, maar van innovatieve start-ups.

‘De groeiende rol van technologie lijkt haaks te staan op de trend naar meer vers en onbewerkt eten’

Technologie speelt bij deze investeringen een belangrijke rol. Start-ups gebruiken technologie om de manier waarop ons eten gemaakt wordt te veranderen, evenals de wijze van distributie en verkoop. Maar ook om geheel nieuwe voedselproducten te creëren. De groeiende rol van technologie lijkt echter haaks te staan op de trend naar meer vers en onbewerkt eten, zoals voorgestaan door Michael Pollan, Kris Verburgh (Voedselzandloper), Richard de Leth en paleo-aanhangers. Ik denk echter dat dit een schijntegenstelling is. En dat beide elkaar hard nodig zullen hebben om een antwoord te geven op de uitdagingen waar wij voor staan.

Zoals Bill Gates zelf ook terecht aangeeft, kunnen deze innovatieve bedrijven een grote impact hebben op onze gezondheid en de ecologische voetafdruk van de foodindustrie. Maar het kan tevens de manier zijn waarop wij ontwikkelingslanden kunnen voorzien van goede, maar vooral ook betaalbare voeding.

Nederland bezit heel veel kennis en ervaring op het gebied van food en agri en is ondanks de huidige economische situatie nog steeds een zeer welvarend land. En toch wachten we nog steeds op de eerste Nederlandse venture capitalists die zich toeleggen op foodinnovaties en er voor zorgen dat Silicon Valley over óns gaat schrijven, in plaats van andersom.
Bron: Food for Food

Wilt u zelf zien en horen welke innovatieve Nederlandse start-ups de foodmarkt in Europa gaan veroveren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!